Ishrana djece

Jedan od najznačajnijih činilaca za pravilan rast i razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja djece je pravilna ishrana djece u predškolskoj ustanovi i predstavlja adekvatnu zamjenu za najveći dio porodične ishrane, a istovremeno predstavlja  i korektor eventualnih nepravilnosti porodične ishrane.

Ishranom djece u predškolskoj ustanovi bave se specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar-Javno zdravlje, radnici u kuhinji na pripremi hrane kako bi se djeci pripremila zdrava, ukusna, prilagođena i zdravstveno ispravna hrana koja se prilikom planiranja i realizacije ishrane strogo pridržavaju Pravilnika o normativima društvene ishrane djece u predškolstvu. Posebna pažnja posvećuje se pripremi, ne koriste se zaprške, prženje u dubokoj masnoći, dodavanje suvišnih začina, izbjegavaju se suhomensnati i konzervisani proizvodi zbog aditiva i konzervansa.

Da bi se zadovoljile potrebe i kako bi dječija ishrana bila što raznovrsnija, neophodno je da u svakodnevnom jelovniku budu zastupljene namirnice iz svih 7 grupa, i to:

  1. žitarice i proizvodi od žita
  2. Meso, riba, jaja i njihovi proizvodi
  3. Mlijeko i mliječni proizvodi
  4. Masti i ulja i proizvodi na njihovoj bazi
  5. Povrće i proizvodi od povrća
  6. Voće i proizvodi od voća
  7. Šećer i šećerni koncentrati

Namirnice iz prve grupe – žitarice i proizvodi od žita, neophodne su dječijoj ishrani zbog visokog sadržaja B vitamina, gvožđa i kalorija koje su djeci potrebne za rast i razvoj. Kako bi proizvodi napravljeni od ovih namirnica bili što kvalitetniji, koriste se integralno brašno, integralni pirinač, ovsene pahuljice, pšenične klice itd.

Namirnice iz druge grupe su neophodan izvor gvožđa, visokovrijednih proteina i B vitamina. U ishrani djece preporučuje se upotreba najčešće junećeg mesa, pilećeg mesa, morske ribe, jaja, a u manjoj mjeri i svinjskog mesa.

Namirnice iz treće grupe su veoma važan izvor kalcijuma, proteina, fosfora i vitamina A,D i B2. Preporučuje se upotreba mlijeka sa 3,2% mliječne masti, kao i upotreba jogurta, kisjelog mlijeka i sireva.

Namirnice iz četvrte grupe su neophodne zbog izvora energije, sadržaja liposolubilnih vitamina i esencijalnih masnih kisjelina. Prednost se daje biljnim uljima kao što su: suncokretovo i maslinovo-hladno cijeđeno.

Namirnice iz pete grupe su izvor vitamina i minerala. Koriste se sve vrste povrća: lisnato, korijenasto, leguminoze itd. Povrćese u sezoni koristi u svježem stanju za pripremu obroka, a van sezone u industrijski zamrznutom stanju.

Namirnice iz šeste grupe su izvor vitamina i minerala, i u zavisnoti od sezone, koriste se različite vrste svježeg voća.

Namirnice iz sedme grupe su izvor energije i koriste se šećer, džem i med.

Ishrana je organizovana po važećim normativima kako u količini, kvalitetu, načinu pripreme tako i po terminima rasporeda obroka.

Ishrana djece u predškolskoj ustanovi se realizuje kroz tri obroka, i to:

  • Doručak (08.00 – 08.15h)
  • Ručak (11.00 – 11.30h)
  • Popodnevna užina (15.00h)

Doručak je veoma važan obrok, jer obezbjeđuje energiju za psihofozičku kondiciju i raspoloženje djece. Doručak čine namirnice koje sadrže dosta skroba i drugih ugljenih hidrata, kao što su: hleb, pecivo, mlijeko, mliječni proizvodi, šunka, jaja, maslac i sl.

Ručak je glavni obrok u dnevnoj ishrani, treba da bude raznovrstan i sastavlje  od različitih slanih i slatkih jela: supe ili čorbe, ukoliko glavno jelo nije čorbasto, glavnog jela (meso i prilog) salate, kolača ili voća.

Za popodnevnu užinu se daje sezonsko voće, slana peciva, slatka peciva, namazi (slatki, slani,kao i palačinke)…

Preporuka za večeru je da se koriste lako svarljive namirnice i da se ne ponavljaju ista jela koja su djetetu već servirana u toku dana. Večera se djetetu servira dva sata prije spavanja.