Novosti

Održana edukativna radionica za predškolce

Održana edukativna radionica za predškolce

Radionica „Kompostiranje – kako da od naše hrane napravimo hranu za biljke?“ predviđena za predškolce, održana je danas u JU „Zagorka Ivanović“ u Jabučkoj ulici.

Predškolci su danas naučili nešto novo i s velikim zadovoljstvom svoje novostečeno znanje odmah primijenili, kazao je autor radionice profesor biologije Petar Špadijer.

Tokom jutrošnje radionice djeca su se upoznala sa načinom ishrane biljaka, nastankom zemljišta ali i našim uticajem na nastanak tog zemljišta. Istovremeno, shvatili su ekološki i ekonomski značaj reciklaže. Nakon toga, da sve ne bi ostalo samo na priči, djeca su unaprijed pripremljene ostatke iz kuhinje (kore od banane, mandarina, krompira…) odnijeli i odložili u komposter u dvorištu. Sada ostaje da čekamo i da na proljeće našim kompostom nahranimo biljke u dvorištu vrtića – rekao je Špadijer.

On je kazao da je važno da naši najmlađi uče kako da nešto stvore, kako da čuvaju prirodu, kako mogu svojim radom i uloženim trudom da naprave nešto korisno, jer na taj način postaju svjesniji okoline i bitnosti prirode za čovjeka.

Važno je da djeca znaju što se dešava u prirodi i kako možemo iskoristiti njene resurse. Ova radionica im objašnjava značaj i postupak kompostiranja, reciklaže, kako se smanjuje otpad i uči ih potrebama održivog postupanja resursima. U saradnji s Bibliotekom, koja traje već duže vrijeme, realizovali smo više predavanja, radionica, prezentacija. Cilj je upoznati mlade ljude sa uticajem koju priroda ima na nas, i da smo jedna neraskidiva cjelina. Da shvate da čuvajući prirodu čuvaju i sebe. Nadam se da smo na dobrom putu – objasnio je Špadijer.

Radionica predstavlja svojevrstan edukativni poklon Narodne biblioteke i čitaonice ,,Njegoš” polaznicima vrtića „Zagorka Ivanović“.

Ova druženja organizuju se jednom ili dva puta mjesečno, četvrtkom pa otud i naziv „Edukativni četvrtak“.