Novosti

Počela adaptacija Centralnog vrtića

Počela adaptacija Centralnog vrtića

Adaptacija Vaspitne jedinice »Centralni vrtić«, koja funkcioniše u okviru Javne predškolske ustanove »Zagorka Ivanović«, počela je danas. Projekat vrijedan blizu 110.000 eura, podrazumijeva zamjenu kompletne vodovodne i kanalizacione mreže.

Prema riječima direktorice te vaspitno-obrazovne ustanove Maje Mićunović, radove izvodi firma Nautilus-Pažići iz Danilovgrada, koja je još u petak počela sa pripremama objekta.

Tender za ovaj posao objavljen je 23. avgusta, ali je uslijedio hakerski napad, što nas je usporilo. Nakon realizacije tenderske procedure sklopili smo ugovor s Nautilusom koji je dao najbolju ponudu – objasnila je Mićunović.

Rok za izvođenje radova je, kako navodi, 45 dana.

Mi ćemo pokušati da iskoristimo trenutak kad djeca nijesu u objektu, da u toku izvođenja ovih radova realizujemo i dio projekta koji ovoga puta nije finansiran od strane Ministarstva prosvjete, ali koji smo obezbijedili kroz donacije, da riješimo i druge probleme. Nadam se da ćemo nakon realizacije svih planiranih projekata imati jedan lijep objekat i da će djeca imati puno bolje uslove u odnosu na dosadašnje.  Objekat do sada nije imao toplu vodu i nije bio u skladu sa standardima, što to će ovim projektom biti značajno unaprijeđeno  – kazala je Mićunović.

Pored zamjene kompletne vodovodne i kanalizacione mreže i zamjene toaleta, radovima je predviđena i zamjena plafona u toaletima.

Kroz donacije ćemo pokušati da obezbijedimo i zamjenu plafona u hodnicima. Takođe ćemo pokušati da realizujemo i projekat koji bi podrazumijevao izgradnju još jednog toaleta za djecu. Ako budemo imali sredstava i to ćemo realizovati, ako ne onda ćemo čekati neke povoljnije uslove da se i to završi – kazala je Mićunović.

Samo izvođenje radova, kako objašnjava, zahtijevalo je izmještanje VJ »Centralni vrtić«.

Među raznim predlozima bio je i predlog da vrtić izmjestimo u prostorije Biznis centra, koji je za naše potrebe neuslovan. Biznis centar ima samo čajnu kuhinju, koja nama ne odgovara, imaju problem s grijanjem, a osim toga prostor je na spratu što je neuslovno, prije svega, za transport hrane. Kao najbolje rješenje u našem gradu, odnosno objekat koji ispunjava više kriterijuma koje mora zadovoljiti objekat u kojem borave djeca, izabrali smo Crveni krst – objasnila je Mićunović.

Prostorija u objektu Crvenog krsta

Kako je objasnila, objekat Crvenog krsta je prizemnog karaktera i ograđen je, čime je garantovana bezbjednost djece.

Objekat ima kuhinju koja može da zadovolji naše uslove i koja ima službeni ulaz, jer moramo ispoštovati procedure koje zahtijeva HASAP sistem po kojemu funkcionišemo. Objekat je svijetao, prostran i veoma topao – istakla je Mićunović.

Prije preuzimanja objekta na korišćenje, kako dodaje, sa rukovodstvom Opštinske organizacije Crvenog krsta i u saradnji sa nacionalnom organizacijom Crvenog krsta, realizovano je par aktivnosti u cilju unapređenja uslova za boravak djece.

Velika sala je dobila balkonska vrata, kako bi imali prirodnu ventilaciju, odnosno prirodan dotok vazduha. Zamijenjen je kompletan pod, postavljen je laminat da bi higijenski uslovi bili ispunjeni i smanjile eventualne alergijske reakcije na prašinu. Toaleti su adaptirani u onoj mjeri koja je moguća, jer ne možemo za naše potrebe adaptirati toalete u alternativnom smještaju. Postavljena je i klima u hodniku da bi se grijao prostor gdje se djeca pripremaju za ulazak u radne sobe. Dali smo svoj maksimum da taj prostor bude prilagođen našim potrebama i da  ispunjava sve uslove za boravak djece – objasnila je Mićunović.

Prostorija u objektu Crvenog krsta

Kako je naglasila, Vrtić ima odličnu saradnju sa gradskom upravom koja je početkom septembra donirala namjensko vozilo za prevoz hrane.

Iz donacija smo obezbijedili i dva klima uređaja za radne sobe u objektu u Jabučkoj ulici. Nadamo se da ćemo do ljeta, takođe iz donacija, obezbijediti klima uređaje za svaku radnu sobu Vrtića kako bi djeci boravak u našoj ustanovi tokom ljetnjih mjeseci učinili značajno ugodnijim – zaključila je Mićunović.

Najstarija vaspitno-obrazovna ustanova u Crnoj Gori obilježiće naredne godine jubilej – 120 godina postojanja.

 

Izvor: https://cetinjskilist.com/