Novosti

Smotra folklora crnogorskih vrtića (VIDEO)

Smotra folklora crnogorskih vrtića (VIDEO)

Tradicionalna smotra folklora osam crnogorskih vrtića održana je danas na Cetinju. Svečanost je upriličena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, a prije početka programa mališani su prošetali centrom crnogorske prijestonice zajedno sa svojim vaspitačicama.

Otvarajući svečanost, direktorica vrtića ”Zagorka Ivanović” Maja Mićunović kazala je da su djeca aktivni sudionici našeg društva, te da je važno od najranije dobi edukovati ih o sopstvenoj tradiciji i kulturnoj baštini koju su naslijedili od svojih predaka.

Nikada ne treba smetnuti s uma ko smo, gdje su nam korijeni i što nas čini ljudima kakvi jesmo.
Poštujući duh tradicije i bogato kulturno nasljeđe, u našoj Ustanovi težimo kreiranju programa i aktivnosti koje su u koraku sa savremenim pedagoškim tendencijama, individualnim potrebama djeteta, stvarajući podsticajno okruženje u kojem djeca mogu razvijati svoje umjetničke talente i zajedno rasti u ljubavi prema tradiciji. Kroz pjesmu, igru, raznolikost nošnji i koreografija od zaborava čuvamo duh prošlih vremena, učeći naše najmlađe što su ošvice, zlatovez, čoja, kako izgleda ćemer, dolama, dolaktica, džamadan, dušanka, toke…
Danas u najljepšoj formi ljubavi i igre spajamo prošlost i sadašnjost, zajedničkim snagama gradimo i učimo svoju tradiciju, promovišemo ono prepoznatljivo u svakom narodu
 – kazala je Mićunović.

Tradicionalne igre, pjesme i običaje predstavili su mališani vrtića ”Zagorka Ivanović” Cetinje, ”Eko bajka” Pljevlja, ”Solidarnost” Ulcinj, ”Đina Vrbica” Podgorica, ”Dragan Kovačević” Nikšić, ”Vukosava Ivanović Mašanović” Bar, ”Naša radost” Herceg Novi i ”Dušo Basekić” Bijelo Polje.

Današnji događaj održan je u organizaciji cetinjskog vrtića ”Zagorka Ivanović”.